Percheziții la sediul Cambridge Analytica

18 Ofiţeri ai Comisiei britanice pentru Informaţii au început percehezițiile la sediul companiei Cambridge Analytica târziu azi noapte, după ce Înalta Curte de la Londra a acordat un mandat de percheziţie –  şi s-au încheiat dis de dimineaţa, au durat 7 ore.

 

Firma este acuzată că ar fi folosit în mod fraudulos date a peste 50 de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare online Facebook și ar fi influențat astfel rezultatul alegerilor prezindențiale din SUA şi ale referendumului din Marea Britanie privind ieșirea Regatului Unit  din UE.

Șefa Comisiei pentru Informaţii din Marea Britanie a declarat că va verifica dacă datele personale ale utilizatorilor reţelelor de socializare online au fost colectate într-un “mod neautorizat” şi dacă Facebook a luat suficiente măsuri pentru a proteja acele date.

Firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate.

Christopher Wylie, care a colaborat cu un profesor de la Universitatea Cambridge pentru obţinerea datelor, a declarat pentru publicaţia Observer: “Am exploatat platforma de socializare online Facebook pentru a obţine milioane de profiluri ale alegătorilor. (…) Aceasta a fost baza pe care a fost construită compania”.

Într-un interviu pentru CNN, fondatorul Facebook a admis că s-au comis greşeli, dar că s-ar fi luat măsuri de protecţie.

Scandalul datelor personale înstrăinate: Mark Zuckerberg admite greşelile Facebook şi invocă un abuz de încredere

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS