Confidenţialitate

Percheziții la Institutul de Transplant Renal din Cluj

Potrivit unor surse judiciare citate de news.ro, procurorii DIICOT ridică documente și aparatură electronică de la Institutul de Urologie și Transplant renal din Cluj, dar și de la clinica privată Lukmed și din locuința medicului Mihai Lucan, fostul șef al secției de transplant renal din cadrul Institutului.

Procurorii DIICOT au început cercetările în acest dosar, după ce, luna trecută, deputatul USR, Emanuel Ungureanu i-a cerut ministrului Sănătății să trimită corpul de control la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj. Deputatul susține că, în ultimii 7 ani, pacienți care veneau la institut, cu bilet de trimitere de la medicul de familie erau îndrumați spre tratament la clinica privată Lukmed, administrată de fiul medicului urolog, Mihai Lucan.  Până la sfârșitul lui 2016, Mihai Lucan a fost șef al secției de transplant renal din cadrul institutului și membru în consiliul de administrație.

Deputatul USR susține că Institutul de Transplant renal este la un pas de faliment, deoarece ar fi fost căpușat de clinica privată administrată de familia Lucan. Iar vechea conducere a Institutului ar fi cheltuit sume importante din programul de transplant renal pentru îngrijirea unor pacienți, internați la institut, prin încălcarea legii.

Minstrul Sănătății, Florian Bodog anunța recent că Institutul de Urologie și Transplant renal din Cluj a efectuat ilegal operații de transplant de pancreas, adică nu avea autorizație de la Direcția de Sănătate Publică din Cluj. În plus, verificările făcute în septemebrie anul trecut, ar fi scos la iveală că în august 2016, Institutul avea datorii mai vechi de 90 de zile în valoare de 1,5 milioane de lei.