Pepene cu gust de coniac, castraveti pentru diabetici sau ardei iute folosit doar pentru spray-urile lacrimogene

Acestea sunt doar câteva dintre plantele cultivate la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău.

Cercetătorii se plâng însă că nu au bani pentru omologarea lor, iar un produs neomologat nu poate fi scos la vânzare.

Pepenele cu aromă de coniac nu conține niciun strop de alcool. Fructul e alungit, cântărește cel mult 3 kilograme și e rezultatul a peste 20 de ani de cercetări ale horticultorilor din Buzău.

Castravetele exploziv – numit așa pentru că la maturitate explodează și împrăștie sămânța – este destinat în special bolnavilor de diabet care nu sunt dependenți de insulină. Are o compoziție asemănătoare cu a insulinei și ajută la reglarea glicemiei. În plus, conține o serie de săruri minerale, vitamine și substanțe rare precum biotina care ajută la regenerarea părului.

Castravetele țepos cu gust de kiwi a fost de asemenea aclimatizat la Buzău. Nu are nevoie de întreținere specială și se poate păstra chiar și un an după recoltare. În serele Stațiunii de Cercetare din Buzău, se mai cultivă luffa – o plantă al cărei fruct uscat poate fi folosit pe post de burete de baie vegetal – vinete albe, roșii tigrate sau negre, diverse soiuri de ardei (unii atât de iuți încât sunt folosiți doar la fabricarea spray-urilor lacrimogene), dar și plante aromatice cum ar fi melisa, cu gust de lămâie sau arbustul de manuka, din florile căruia se face mierea de albine cea mai scumpă din lume, care se vinde la gram.