Pentru a reduce deficitul de la bugetul de pensii, Guvernul va discuta despre posibilitatea unui imprumut de la Pilonul 2 de pensii, administrat privat (AUDIO)

Aşa a declarat în exclusivitate pentru Europa FM, ministrul Muncii.

În acest moment, 6 milioane de români contribuie la acest sistem obligatoriu, iar administratorii fondurilor au anunţat recent că suma care s-a adunat a ajuns la 4 miliarde de euro.

Invitat la Interviurile Europa FM, ministru Muncii şi Protecţiei Sociale a exclus introducerea unor noi impozite pentru a compensa reducerea CAS cu 5 % la angajator, însă nu a exclus un împrumut de la sistemul de pensii administrat privat.

Miercuri, preşedintele Traian Băsescu a ameninţat Guvernul că nu va promulga Legea prin care CAS-ul se reduce de la 1 octombrie cu 5 la sută, dacă executivul nu vine cu măsuri care să compenseze pierderile la bugetul de pensii.

Traian Băsescu avertizează că deficitul de la fondul de pensii a ajuns la 12 miliarde de lei şi va creşte cu încă 5 până la sfârşitul anului dacă CAS-ul va scădea cu 5 la sută.

Ministrul Muncii îl contrazice pe preşedinte şi spune că deficitul nu depăşeste 5 miliarde de lei.

Rovana Plumb susţine că cel mai important efect al reducerii contribuţiei sociale va fi creşterea numărului locurilor de muncă. Guvernul crede că angajatorii vor înfiinţa cel puţin 264 de mii de noi posturi.

La Interviurile Europa FM, Anca Grădinaru l-a întrebat pe ministrul Muncii şi dacă ştie ce pensie va avea la finalul activităţii. Rovana Plumb a declarat nu a calculat ce pensie va primi de la statul român, însă se bazează inclusiv pe o pensie pe care o va primi din Belgia.

Ministrul Muncii a mărturisit că a contribuit la un sistem ocupaţional de pensii, pe vremea cât a fost europarlamentar la Bruxelles.