Confidenţialitate

Pensionarii cu venituri mici nu vor mai primi sprijinul de 1.200 de lei promis de guvernanți pentru luna ianuarie. Banii vor fi mai puțini | AUDIO

Din cauza impactului bugetar prea mare, liderii coaliției au decis ca sprijinul promis pensionarilor cu venituri de până în 1.600 de lei să fie mai mic, urmând a fi acordat diferențiat.

Astfel, deși au promis inițial că toți bătrânii aflați în această situație vor primi în ianuarie suma de 1.200 de lei, PSD, PNL și UDMR au decis ca suma să fie de doar 600 de lei pentru cei cu pensii de 1.600 de lei.

Cuantumul ajutorului ar urma să crească treptat, urmând ca numai cei cu pensii de 1.000 de lei să primească suma de 1.200 de lei.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat la finalul ședinței coaliției că niciun bătrân cu pensia de până în 1.600 de lei nu va primi în ianuarie mai puțin de 2.200 de lei.

„Toți acei pensionari care au valoare pensiei până în 1.600 de lei după majorarea punctului de pensie vor primi acel sprijin pentru a susține facturile pe timp de iarnă. Nu va exista, practic, nicio persoană care să încaseze ca venituri, cumulat pensie plus sprijin, 2.200 de lei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Documentul așteaptă avizul de la Ministerul Finanţelor. Mai este necesar și acordul Ministerului Justiţiei.

Întrebat din ce fonduri vor fi plătite aceste sume iată ce a răspuns președintele PNL Florin Cîțu, după ședința coaliției de luni seară:

„Pachetul social, ce s-a discutat în programul de guvernare nu se mai rediscută. (…) Banii vin din buget, ca peste tot, sursa finanțării este bugetul de stat, ca întotdeauna.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit acestuia, impactul bugetar este de 2,56 miliarde de lei şi va fi asigurat din bugetul de stat.

A fost prima discuție în coaliție pe tema bugetului de stat pe anul viitor, a cărui elaborare, din cauza cheltuielilor mari și a veniturilor mici, se anunță a fi destul de anevoioasă.

În acest context, social-democrații au avansat ideea renunțării la adoptarea bugetului anul acesta, așa cum promisese premierul Ciucă inițial, și amânarea dezbaterilor pentru luna ianuarie 2022.

Autor: Cristian Citre

Citește și: Primăria Capitalei scapă de datorii în valoare de peste 400 de milioane de lei | AUDIO