Pensiile speciale pentru primari, neconstituționale

Pentru a doua oară la rând, Curtea Constituțională stabilește că pensiile pentru aleșii locali sunt neconstituționale.

Legea fusese declarată inițial neconstituțională, pentru că nu a indicat clar sursa de finanțare.

“Am admis sesizarea Guvernului, plecând de la premisa că, după reexaminare, Parlamentul nu a urmat de la început calea ar fi trebuit, pentru că noi declarasem în întregime legea neconstituţională, deci trebuiau parcurse de la început fazele parlamentare”, a spus preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.

Acesta a precizat că judecătorii CCR au decis că menţiunile cu privire la sursa de finanţare a proiectului nu sunt suficiente.

Oficialul a adăugat că Parlamentul nu a respectat nici alte decizii ale Curţii, precum definirea statutului juridic al acestei indemnizaţii, care este confundată în text cu pensia. Decizia a fost luată în unanimitate de CCR.

Potrivit curții, legea creea discriminare între diferitele categorii de aleși locali. Un primar, de exemplu, urmează să primească pensie specială, dar un consilier local nu, problemă care a rămas nerezolvată, atunci când legea a fost retrimisă în Parlament.

Aleșii au stabilit atunci că banii pentru pensiile aleșilor vor veni de la bugetele locale. Guvernul a contestat din nou modificările aduse de Parlament.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS