Confidenţialitate

Pensiile între 2000 și 3000 de lei ar putea fi scutite de impozit. Bogdan Glăvan, profesor de economie: „Statul va încasa mai puțini bani la buget. Aceștia sunt bani care s-ar fi cuvenit pensionarilor” | AUDIO

Pensiile între 2000 și 3000 de lei ar putea fi scutite de impozit. Premierul Marcel Ciolacu a cerut o analiză la Ministerul de Finanțe pentru a stabili impactul bugetar după majorarea de 13,8% și recalcularea de la 1 septembrie.

Marcel Ciolacu: „Să vedem impactul între 2.000 și 3.000 de lei, ca să mărim această marjă până la 3.000 de lei”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Recalcularea pensiilor se va întâmpla la termenul anunțat, respectiv la 1 septembrie. Nu există nici mai multe tranșe, și nu există nici alte variabile. Mai mult, cer Ministerului de Finanțe ca în zilele următoare să îmi vină cu impactul de mărire a pensiilor între 2.000 și 3.000 de lei. După cum bine știm, până în 2.000 de lei nu se impozitează nicio pensie. Să vedem impactul între 2.000 și 3.000 de lei, ca să mărim această marjă până la 3.000 de lei, fără impozitare, astfel încât să vedem dacă ne permitem și aștept recomandarea ministrului Finanțelor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, profesorul de economie Bogdan Glăvan spune la Europa FM că pragul sub care nu se impozitează pensiile ar trebui mărit progresiv ca să facă față la rata inflației. Chiar dacă pensiile au fost majorate cu 13,8%, în realitate pensionarii încasează sume mai mici.

Bogdan Glăvan, profesor de economie: „Statul va încasa mai puțini bani la buget. Aceștia sunt bani care s-ar fi cuvenit pensionarilor”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă politica Guvernului este aceea de a readuce pensiile la puterea de cumpărare anterioară, atunci trebuie să mărești și pragul ăsta, sub care nu plătești impozit pe venit. Prin urmare, dacă este consecvent în această politică, Guvernul trebuie să ridice acest prag. Costul bugetar al măsurii evident că există. Despre asta vorbim. Anume, statul va încasa mai puțini bani la buget. Aceștia sunt bani care s-ar fi cuvenit pensionarilor și pe care statul nu i-a lăsat la dispoziție, păcălindu-i cu aceste indexări care, de fapt, nu acoperă, în fond, inflația”, a precizat la Europa FM profesorul de economie Bogdan Glăvan.

 

Măsura ar fi venit târziu, mai afirmă Bogdan Glăvan.

„Marele câștigător în toată această poveste este statul”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Guvernului îi convine să întrețină inflația și toată discuția asta. Pentru că, întotdeauna, indexările sau creșterea acestui plafon apare târziu. Vedeți, după 7 ani. După nu știu câți ani au indexarea. La un an distanță după ce s-a produs inflația. După ce, adică, pensionarii deja au pierdut bani. Marele câștigător în toată această poveste este statul. Iar dacă se pune în practică această creștere a limitei de la 2.000 la 3.000 de lei vor mai recupera și pensionarii acum ceva. Sigur, în an electoral. După care, de la anul vor continua să piardă din nou”, a explicat Bogdan Glăvan.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Greva de avertisment în 800 de primării din țară: „Cerem respectarea legii salarizării. Noi suntem cu salariile înghețate la nivelul din anul 2020” | VIDEO