Confidenţialitate

PE a votat rezoluția care încurajează sprijinirea Ucrainei cu mai mult echipament militar. S-a votat și impunerea embargoului total | AUDIO

Pamentarii Uniunii Europene au votat astăzi o rezoluție care încurajează atât blocul comunitar, dar și statele membre, individual, să trimită mai multe echipamente militare Ucrainei. Rezoluția a fost votată cu 513 voturi pentru, 22 de voturi împotriva și 19 abțineri. S-a votat și ca Parlamentul European să pună embargou total asupra importului și de gaze și petrol cât mai repede posibil.

Eurodeputații au cerut Uniunii Europene să înceapă să lucreze pentru ceea ce ei au denumit un plan Marshall pentru Ucraina, dar și la un program masiv de investiții europene în țara invadată de Rusia. Guvernul de la Kiev a estimat distrugerile până acum o săptămână la 500 de miliarde de euro.

De asemenea, parlamentarii au cerut statelor membre să blocheze mai repede și mai eficient averile rușilor sancționați de Uniunea Europeană, chiar dacă se află pe numele altcuiva. Parlamentul a cerut imperativ Finlandei, Ungariei și Bulgariei să încheie colaborarea cu firmele rusești din domeniul nuclear și, astfel, experții ruși să fie înlocuiți cu unii din Occident.

În textul rezoluței, eurodeputații au cerut și impunerea unui embargou total pe importurile în Uniune de combustibil din Rusia, inclusiv de gaze. Nu în ultimul rând, Parlamentul spune că propaganda Rusiei este o armă de război, așa că și ea trebuie combătută mai eficient.

De la Strasbourg, Anca Grădinaru, Europa FM.

Sursa Foto: Pixabay

Citește și: Excluderea Rusiei din Consiliul pentru drepturile omului, la votul statelor ONU

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.