Confidenţialitate

PE pregătește sancțiuni pentru toți politicienii care continuă să primească bani din Rusia. Gerhard Schröder este primul vizat | AUDIO

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie potrivit căreia sancţiunile impuse după începerea invadării Ucrainei ar trebui să fie extinse la toți politicienii care continuă să primească bani din Rusia. Primul vizat este fostul cancelar german Gerhard Schröder, blamat pentru afacerile şi legăturile sale cu Rusia. Între timp, Bundestagul i-a retras fostului cancelar o parte din privilegii. Acesta rămâne acum doar cu pensia de demnitar si protecţia asigurată de poliţie.

Înainte de a lucra pentru compania Nord Stream şi pentru grupul rusesc Gazprom, Gerhard Schröder a fost cancelar federal al Germaniei între 1998 şi 2005. În contextul războiului din Ucraina, legăturile sale cu Moscova au devenit tot mai stânjenitoare pentru Partidul Social Democrat german.

Rezoluţia Parlamentului European îi numeşte pe fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel şi pe fostul premier francez Francois Fillon ca două exemple de foşti politicieni care au demisionat din funcţiile avute la companii ruseşti.

Rezoluţia „cere în termeni fermi ca alţii, precum Karin Kneissl şi Gerhard Schröder, să facă la fel”. Până acum, fostul cancelar a rezistat presiunilor, deşi a criticat Rusia pentru invazia în Ucraina, şi şi-a nuanţat poziţia afirmând că s-au făcut greşeli „de ambele părţi” şi că Europa nu trebuie să îşi întrerupă complet legăturile cu Rusia.

Fosta şefă a diplomaţiei austriece, Karin Kneissl şi-a atras critici dure din partea Uniunii Europene după aparitia imaginilor de la nunta sa din 2018, la care a dansat cu Vladimir Putin. Ea a primit cadou de la acesta o pereche de cercei cu safir in valoare de 50,000 Euro. În prezent, Kneissl lucrează pentru compania rusă Rosneft.

Sursa Foto: Pixabay

Citește și: Joe Biden: Finlanda și Suedia fac NATO mai puternic. LIVE TEXT | VIDEO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.