Confidenţialitate

Paul Radu, OCCRP: Dosarele FinCEN dezvăluie tranzacții suspecte de trilioane de dolari. România apare în unele tranzacții mici | AUDIO

Un nou scandal de tip wikileaks zguduie lumea financiară.

Organizația de raportare a Crimei Organzate și a Corupției (Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP) și alți parteneri media din lume dezvăluie că mari organizații financiare au permis spălarea de bani de către teroriști, alți criminali, oameni de afaceri ascunși cu legături în Rusia și nu numai.

OCCRP a intrat în posesia a două seturi de analize financiare realizate de autorități americane și 750 de mii de tranzacții bancare, iar ele arată că prin mari bănci s-au derulat, în ultimii ani, tranzacții suspecte sau ilegale în valoare de două trilioane de dolari.

La investigație, a participat și o echipă BBC Panorama care a ajuns la concluzia că prin conturile băncii Barclays de la Londra, un prieten al președintelui Rusiei, Arkady Rotenberg, ar fi rulat, între 2012 și 2016, prin intermediul companiei Advantage Alliance, 60 de milioane de lire.

Asta, deși în 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, Trezoreria Americană i-a impus sancțiuni lui Arkady Rotenberg.

Organizația a început acum trei ani ancheta de la care au plecat toți cei 400 jurnaliști care au analizat documentele financiare.

Documentele bancare obținute de jurnaliști mai arată că autoritățile americane au descoperit peste 2.000 de tranzacții care ridică suspiciuni.

Documentele expun un uriaș eșec al sistemului financiar global, spune într-un interviu pe care Anca Grădinaru i l-a luat lui Paul Radu, unul dintre fondatorii Organizației de raportare a Crimei Organzate și a Corupției.

Jurnalistul Paul Radu mai spune că în documente a găsit și nume din România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.