Confidenţialitate

Patru state membre UE, vecine cu Rusia, nu mai permit accesul turiștilor veniți din această țară

Patru din cele cinci țări ale Uniunii Europene care se învecinează cu Rusia nu mai permit accesul pe teritoriul lor pentru turiștii ruși. Măsura se aplică de luni noapte. „Cetățeni ai Rusiei, nu încercați să treceți granița, nu sunteți bineveniți aici”, a transmis ministrul leton de externe.

Polonia, Estonia, Letonia și Lituania nu mai permit accesul pentru turiștii ruși.

„Cetățeni ai Rusiei, nu încercați să treceți granița, nu sunteți bineveniți aici, trebuie să puneți capăt războiului împotriva Ucrainei”, este mesajul transmis pe Twitter de ministrul leton de externe.

Se permit câteva excepții. Pot intra în aceste țări (Polonia, Estonia, Letonia și Lituania) disidenții ruși care caută refugiu în Uniunea Europeană, cei care își vizitează familiile, șoferii de camioane, refugiații și cei care au rezidență în țările Uniunii Europene.

Finlanda a decis, însă, că trebuie să țină granițele deschise. Oficialii de la Helsinki au redus, totuși, numărul de programări pentru vize destinate cetățenilor ruși.

Premierul estonian Kaja Kallas s-a declarat nemulțumit de neînțelegerile din Uniune pe această temă și a avertizat că mulți călători ruși vor merge spre granița finlandeză.

„Există o portiță, iar portița este Finlanda”, declara recent într-un interviu pentru agenția de știri Reuters premierul Estoniei.

Uniunea Europeană a interzis toate zborurile din Rusia, dar sunt permise legăturile feroviare și rutiere.

De curând, a fost limitat și numărul de vize pentru zona Schengen.

Rusia a promis că „va riposta” dar că nu va închide granițele față de cetățenii Uniunii.

Citește și: În ultimii 8 ani, Rusia a finanțat cu sute de milioane de dolari partide politice şi candidaţi din zeci de ţări, arată agențiile americane de informații

Foto: Shutterstock