Confidenţialitate

În ultimii 8 ani, Rusia a finanțat cu sute de milioane de dolari partide politice şi candidaţi din zeci de ţări, arată agențiile americane de informații

Rusia a finanțat cu cel puţin 300 de milioane de dolari partide politice şi candidaţi din peste 20 de ţări, începând din 2014, pentru a-şi exercita influenţa, arată un nou raport al agențiilor americane de informații.

Există banuială că sumele sunt mult mai mari, unele transferuri nefiind depistate. Pe acest fond și în perspectiva alegerilor legislative din 25 septembrie Matteo Salvini, liderul partidului italian de extremă dreapta Liga, a negat că ar fi acceptat vreodata bani din partea Moscovei.

Această nouă evaluare nu a analizat ingerinţa Rusiei în politica americana dar, anterior, serviciile de informaţii americane au dezvăluit că Moscova a intervenit în alegerile din 2016, pentru a-l susţine pe Donald Trump.

Noul raport spune că o serie de agenții și persoane ruse, inclusiv FSB, desfășoară aceste operațiuni globale.

Documentul îi nominalizeaza chiar pe Evgheni Prigojin și parlamentarul Aleksandr Babakov, ambii apropiați ai lui  Putin, ca fiind implicați în aceste campanii de influență sau interferență.

Rușii plătesc în numerar, criptomonede, transferuri electronice de fonduri și cadouri generoase, se arată în raport. Pentru a li se pierde sursa, banii sunt mutați succesiv prin intermendiul mai multor fundații, firme de consultanță, întreprinderi de stat rusești și grupuri de crimă organizată. Într-o țară din Asia, ambasadorul Rusiei a dat milioane de dolari în numerar unui candidat la președinție, relevă documentul.

Agențiile americane de informatii au descoperit, de asemenea, că Rusia a folosit în ultimii ani contracte false și companii-fantomă în mai multe țări europene pentru a finanța partide politice.

Iar începând de anul trecut, se arată în document, un om de afaceri rus încearcă să folosească think tank-urile pro-ruse din Europa pentru a sprijini partidele naționaliste de extremă dreapta.

În Italia, unde în urma alegerilor din 25 septembrie se așteaptă ca partidele de extremă dreapta să câștige suficient pentru a forma o coaliție, raportul american a creat vâlvă.

Adolfo Urso, preşedintele comisiei parlamentare pentru securitate, a declarat că nu are informații în acest moment că Italia ar fi implicată.

Alți politicieni au cerut executivului de la Roma să dezvăluie tot ce ştie despre influenţa rusă în politică înainte de scrutin.

Iar liderul Liga, Mateo Salvini, a spus că nu a cerut şi nu a primit niciodată bani din partea Rusiei. Mai devreme în cursul anului, Ambasada Rusiei i-a plătit acestuia biletul pentru o vizită la Moscova într-o așa zisă misiune de pace, însă vizita a fost anulată iar banii returnaţi.

În trecut, politicianul italian şi-a exprimat de mai multe ori admiraţia pentru Vladimir Putin, dar a condamnat invazia rusă din Ucraina.

Citește și: Kievul, „dezamăgit” că Germania nu-i trimite vehicule de luptă. Olaf Scholz i-a cerut lui Vladimir Putin să retragă armata din Ucraina

Foto: Shutterstock