Confidenţialitate

Patru din zece români s-au confruntat cu fraude sau tentative de fraudă online | AUDIO

Șapte din zece români se tem că ar putea deveni victime ale fraudelor online. De altfel, patru din zece români mărturisesc că s-au confruntat deja cu mai multe fraude sau tentative de fraudă în ultimul an, arată un studiu realizat în România și în alte 15 țări.

Cele mai folosite strategii de fraudă au fost încercările de a obține detalii bancare sau date personale, reiese din studiul realizat de SAS, jucător în domeniul Inteligenței Artificiale. Alteori, persoana contactată este anunțată că a câștigat un premiu sau că este eligibilă pentru returnarea unor sume de bani sau taxe ori, dimpotrivă, că este datoare cu anumite sume de bani sau că nu a plătit cât trebuia pentru o livrare, de exemplu.

În multe cazuri, cei care comit fraude își asumă identitatea unor autorități oficiale sau organizații cunoscute. Telefoanele mobile, e-mailurile și rețelele de socializare sunt cele mai folosite canale de atacatori.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Studiul arată că patru din zece români s-au confruntat cu fraude sau tentative de fraudă în ultimul an, iar doi din zece au fost păcăliți de trei ori sau chiar mai mult. Jumătate dintre românii participanți la studiu au mărturisit că atunci când primesc astfel de mesaje încearcă să afle dacă acestea sunt adevărate. 75% dintre cei chestionați se tem că ar putea deveni și ei victime ale escrocilor în viitor și aproape toți consideră că organizațiile sau instituțiile cu care interacționează ar trebui să facă mai mult pentru a-i proteja de tentative de fraudă.

Studiu a fost realizat pe un eșantion de 13.500 de persoane, jumătate femei, jumătate bărbați din 16 țări, iar, în România, eșantionul a fost de 1.000 de persoane.

Foto: Shutterstock