Patru arestări în legătură cu terorismul în Elveţia

Poliţia elveţiană a reţinut în ultimele săptămâni patru bărbaţi suspectaţi de legături cu grupări teroriste jihadiste, relatează AFP..

Biroul procuroului general a confirmat miercuri că trei bărbaţi au fost arestaţi în cantonul Vaud, pe 23 şi 24 iunie, pentru că ”au contravenit legii federale care interzice grupările al-Qaida şi Statul Islamic şi organizaţiile afiliate”.

Suspecţilor li se reproşează de asemenea ”că au susţinut, respectiv participat la o organizaţie criminală”.

Cei trei bărbaţi, a căror naţionalitate nu a fost dezvăluită de autorităţi, au fost plasaţi în detenţie provizorie.

Întrebat de Radioteleviziunea elveţiană (RTS), procurorul general al cantonului Vaud, Eric Cottier, a declarat că ”ceea ce s-a găsit în legătură cu aceste persoane demonstrează o capacitate de a trece la fapte relativ rapid”.

Aceste arestări au fost precedate de reţinerea, în regiunea Geneva (vest), pe 14 iunie, a unui bărbat suspectat, potrivit presei, că era un şofer de taxi care recruta candidaţi la a intra în Statul Islamic, dar a cărui naţionalitate nu a fost dezvăluită.

Însă ”arestarea de la 14 iunie în regiunea Geneva şi arestările de la 23 şi 24 iunie în cantonul Vaud nu prezintă, pentru moment, vreo aprentă legătură”, a declarat pentru presă biroul procurorului general.

În domeniul terorismului jihadist, aproximativ 60 de proceduri penale sunt în curs la Procuratura Generală, potrivit unor date furnizate de autorităţi. O mare parte dintre ele vizează ”propaganda pe Internet”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS