Confidenţialitate

Patru ani de la reprimarea violentă a protestului din 10 august. Singurii condamnați au fost cei care au agresat o angajată a Jandarmeriei

Se împlinesc patru ani de la reprimarea violentă a protestelor din 10 august. Dosarul a fost inițial închis de procurorii DIICOT, apoi cercetările au fost preluate de Parchetul Militar. În prezent, sunt urmăriți penal mai mulți jandarmi și șefii lor de la acea vreme. Singurele condamnări au fost în cazul unor persoane care au agresat o angajată a Jandarmeriei.

Miercuri, de la orele 18.00, în Piața Victoriei va avea loc un protest organizat de 10 ONG-uri care cer dreptate pentru manifestanții gazați și bătuți de jandarmi în ziua de 10 august 2018.

În vara anului 2018, pe 10 august, 100.000 de oameni, dintre care mulți români din diaspora, s-au adunat în fața Guvernului pentru a protesta față de asaltul cabinetului condus de Viorica Dăncilă asupra justiției.

Forțele de ordine au intervenit după ce unii manifestanți au încercat să rupă cordonul de jandarmi din fața Palatului Victoria. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene și au intervenit cu bastoane, iar printre cei loviți au fost sute de manifestanți pașnici.

Sunt peste 400 de oameni care au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar împotriva jandarmilor au fost depuse peste 700 de plângeri.

Timp de 4 ani, dosarul s-a plimbat de la o instanță la alta.

Singurele condamnări au fost în cazul unor persoane care au agresat o angajată a Jandarmeriei: unul a lovit-o, celălalt i-a furat arma și au primi câte doi ani de închisoare, iar alți 5 au primit pedepse cu suspendare.

Jandarmiera era condusă de Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile, care între timp au ieșit la pensie, iar coordonatorul intervenției a fost maiorul Laurențiu Cazan, supranumit și dirijorul.

Toți sunt în prezent urmăriți penal. Ministru de Interne era la acea vreme, Carmen Dan, care a fost audiată ca martor în acest dosar.

„Cerem dreptate pentru victimele gazate și bătute de jandarmi în 10 august 2018”, spun reprezentanții a 10 ONG-uri care vor protesta miercuri seară în fața Guvernului.

Între timp, miercuri, premierul Nicolae Ciucă promite că în mandatul săi nicio altă manifestație nu va degenera, iar Executivul va da anchetatorilor toate documentele necesare finalizării investigațiilor:

„Niciodată nu vom permite ca astfel de procese să degenereze în violențe. Garantez că vom pune la dispoziția justiției tot ce este necesar astfel încât dosarul de investigare acelor întâmplate să poată fi dus la capăt. Cei care sunt vinovați de evenimentele petrecute în urmă cu patru ani să răspundă în fața legii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Crimele din Bascov, Argeș: Un bărbat cu probleme psihice a omorât 5 membri ai familiei, printre care și o nepoată de doar 5 ani. Suspectul, reținut pentru 24 de ore

Foto: Octav Drăgan