Confidenţialitate

Cazul Crevedia: Patronii stației GPL, reținuți pentru 24 de ore și acuzați de distrugere din culpă cu un dezastru ca urmare. A fost propusă arestarea preventivă

Ionuț Doldurea, patronul stației GPL din Crevedia, și Cosmin Stângă, un asociat al firmei, au fost reținuți pentru 24 de ore, ei fiind acuzați de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Procurorii au pus sub învinuire și societatea comercială Flagas, cu sediul social în Caracal, județul Olt, tot pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. A fost propusă arestarea preventivă în cazul celor doi.

„În cursul zilei de azi, în dosarul privind incendiul izbucnit pe 26 august 2023 în urma unor explozii ce s-au produs în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală criminalistică a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea a doi inculpați, administratori ai unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin 1 și 2 din Codul Penal).

Totodată, în cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de o persoană juridică, societate comercială cu sediul social în municipiul Caracal, județul Olt, sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin. 1 și 2 Cod penal.

Din cercetările efectuate până în prezent, în ordonanța din data de 4 septembrie 2023, a fost reținută următoarea situație de fapt:

În perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul său, ca urmare a politicii promovate de către factorii decizionali din structura de conducere a acesteia, respectiv cei doi inculpați menționați anterior, societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL (Ordinul M.A.I. cu nr. 166 din 27 iulie 2010 și Ordinul nr. 73/1161/1999 privind aprobarea “Normativului de proiectare, execuţie şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule”, indicativ NP 037/99), la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Șoseaua București-Târgoviște, în comuna Crevedia, județul Dâmbovița.

Acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, în jurul orei 18.40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declanșator, ce a condus la decesul a 5 persoane până la acest moment (ultima decedând în cursul zilei de azi) și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradarea unor bunuri imobile și mobile, precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora, consecințe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deși trebuiau și puteau să le prevadă.

În cauză s-au efectuat patru percheziții (la sediile a două persoane juridice și domiciliile a două persoane fizice), în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale”, transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Fiul primarului din Caracal și Cosmin Stângă, audiați la Parchetul General, la zece zile de la exploziile devastatoare în care cinci oameni au murit, iar alți 54 au fost răniți

Cei doi au fost aduși sub escortă și au refuzat să facă declarații. Avocatul lor, Florin Cojocaru, le-a spus jurnaliștilor că este prima dată când patronii firmei sunt chemați la audieri: „Nu am primit niciun telefon, eram disponibil cu totul, informasem despre detaliile noastre de contact. Nu am avut niciun apel ratat de la Parchet. O să aflu și eu acum mai mult”.

Întrebat de ce au avut nevoie de mandat de aducere pentru audierile de la Parchetul General, avocatul firmei Flagas SRL a spus că: „Se poate proceda și așa. Apreciază procurorul”.

În cazul exploziilor devastatoare de la Crevedia au fost deschise 4 anchete

Au fost descoperite o serie de nereguli – stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte și fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Cu toate acestea, din 2020 a continuat să funcționeze. Procurorii scriu, în ordonanța de reținere, ca în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, ca urmare a politicii promovate de cei doi inculpați, firma de GPL a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare a combustibilului GPL, la punctul de lucru neautorizat din comuna Crevedia.

Acest fapt a dus la izbucnirea unui incendiu urmat de mai multe explozii, care au dus la mai multe victime, distrugerea și degradarea unor bunuri imobile și mobile. Procurorii au facut patru percheziții in acest caz, fiind ridicate mai multe probe.

Sursa colaj foto: Inquam Photos / George Călin / Octav Ganea

Citește și: Parchetul General: Patronii stației GPL care a explodat la Crevedia, reținuți