Confidenţialitate

Parchetul General: Patronii stației GPL care a explodat la Crevedia, reținuți

Patronii stației GPL care a explodat la Crevedia pe 26 august 2023, sâmbătă seara – Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă – au fost reținuți. Cei doi au fost audiați la Parchetul General, pentru prima dată marți – 5 septembrie 2023.

Redăm integral comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

„În cursul zilei de azi, în dosarul privind incendiul izbucnit pe 26 august 2023 în urma unor explozii ce s-au produs în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală criminalistică a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea a doi inculpați, administratori ai unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin 1 și 2 din Codul Penal).

Totodată, în cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de o persoană juridică, societate comercială cu sediul social în municipiul Caracal, județul Olt, sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin. 1 și 2 Cod penal.

Din cercetările efectuate până în prezent, în ordonanța din data de 4 septembrie 2023, a fost reținută următoarea situație de fapt:

În perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul său, ca urmare a politicii promovate de către factorii decizionali din structura de conducere a acesteia, respectiv cei doi inculpați menționați anterior, societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL (Ordinul M.A.I. cu nr. 166 din 27 iulie 2010 și Ordinul nr. 73/1161/1999 privind aprobarea “Normativului de proiectare, execuţie şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule”, indicativ NP 037/99), la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Șoseaua București-Târgoviște, în comuna Crevedia, județul Dâmbovița.

Acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, în jurul orei 18.40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declanșator, ce a condus la decesul a 5 persoane până la acest moment (ultima decedând în cursul zilei de azi) și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradarea unor bunuri imobile și mobile, precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora, consecințe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deși trebuiau și puteau să le prevadă.

În cauză s-au efectuat patru percheziții (la sediile a două persoane juridice și domiciliile a două persoane fizice), în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale”, transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Patronii stației GPL care a explodat la Crevedia, audiați la Parchetul General

Ionuț Doldurea – acționar majoritar și administrator la firmei Flagas SRL – și Cosmin Stângă – asociat – se află în aceste momente la audieri la Parchetul General din Capitală.

Ionuț Doldurea – fiul primarului din Caracal – nu a dat declarații înainte de a intra la audieri, acolo unde au fost chemați și martorii cheie în cazul exploziei de la Crevedia.

Florin Cojocaru, avocatul firmei Flagas SRL, despre mandatul de aducere în cazul celor doi patroni: „Se poate proceda și așa”

Florin Cojocaru – avocatul firmei Flagas SRL – a declarat înainte de audieri că „Nu am primit niciun telefon, eram disponibil cu totul, informasem despre detaliile noastre de contact. Nu am avut niciun apel ratat de la Parchet. O să aflu și eu acum mai mult”.

Întrebat de ce au avut nevoie de mandat de aducere pentru audierile de la Parchetul General, avocatul firmei Flagas SRL a spus că: „Se poate proceda și așa. Apreciază procurorul”.

„Nu știu. Acum o să aflăm și noi. Vă rog să-mi dați voie…”, a spus Florin Cojocaru după ce a fost întrebat de jurnaliști ce infracțiuni se investighează în cazul Crevedia.

Întrebat dacă se așteaptă la o ordonanță de reținere în cazul celor doi proprietari ai stației GPL care a explodat la Crevedia, având în vedere modul de aducere la audieri, avocatul firmei nu a răspuns.

Sursa colaj foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Încă un deces după tragedia de la Crevedia | Bilanțul morților a ajuns la 5