Confidenţialitate

Patronat: Statul va câștiga anual de la baruri și restaurante 300 mil. lei din impozitul specific, de 15 ori mai mult decât din impozitul pe profit

Potrivit Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România, doar 5% dintre restaurantele și barurile din România plătesc impozit pe profit, iar încasările statului din această taxă ajung, în 2013, la doar 20 de milioane de lei pe an. Calculele făcute de HORA arată că după ce se va introduce impozitul specific, care prevede ca toți operatorii să plătească o taxă indiferent dacă au sau nu profit, încasările la bugetul statului vor crește de 15 ori. Cel mai mic bar sau restaurant dintr-o comună va achita în jur de 1.000 de lei pe an, sumă care nu poate afecta activitatea firmei respective.

 

“Nu este corect ca doar 5 % din jucători să declare că înregistrează profit la sfârșit de an, pentru că nu este real. Din estimările noastre, mai mult de jumătate din restaurantele și barurile din România sunt profitabile, adică de zece ori mai mult decât ce se declară. Altfel, cum s-ar putea explica faptul că trecem zilnic, de mulți ani, pe lângă restaurante și baruri care funcționează de atâta vreme? Dacă ar fi avut pierderi an de an, s-ar fi închis de multă vreme”, a declarat Dragoș Petrescu, președintele HORA.

 

Impozitul specific a fost votat recent de Parlament. Legea obligă hotelurile, barurile și restaurantele să plătească, din 2017, indiferent de mărimea cifrei de afaceri și de nivelului profitului, un impozit special, calculat pe numărul de locuri de cazare sau mărimea spațiului alocat activității.

În prezent, actul normativ se află pe masa președintelui Klaus Iohannis, care va decide dacă o promulgă sau nu.

 

Patronatul HORA a fost înființat în anul 2013, iar printre membrii săi se numără restaurante, baruri și cluburi importante din România.