‘Nicio masă fără pește’ – era un îndemn care circula înainte de 89, atunci când în magazinele și piețele din România nu mai găseai mare lucru. Cu alte cuvinte, românii mâncau de nevoie mai mult pește, explică președintele Patronatului Romfish, Cătălin Platon. Potrivit acestuia, un român mânca aproximativ 10 kg de pește pe an.
‘
‘
Astăzi, consumul este, în medie, de 4-5 kg pe an. Așadar, românii pun pe masă și mai puțin pește decât în urmă cu câteva decenii. De cele mai multe ori, cumpără ținând cont de preț, nu de calitate, afirmă Cătălin Platon. Aleg din magazine mai ales macrou sau hering congelat.
‘
‘
Pe de altă parte, consumul de pește crește mai ales în perioada Postului de Crăciun, precum și primăvara, de Bunavestire și de Florii – când este dezlegare la pește.
‘
‘
La nivel mondial, cei mai mari consumatori de pește sunt japonezii, iar în Europa – inslandezii: 90 de kilograme pe cap de locuitor pe an.
‘