Patrick Modiano, laureatul premiului Nobel pentru literatură

Autor a peste 30 de volume, Modiano are doar câteva romane traduse în limba română.

Scriitorul Patrick Modiano este laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2014, a anunțat Academia Regală de științe din Suedia.

Autor a peste 30 de volume, Modiano are o singură carte tradusă în limba română.

Patrick Modiano s-a născut în 1945, dintr-un tată evreu italian şi o mamă belgiancă. Publică primul roman în 1968 – La Place de l’Étoile – foarte bine primit de critica de specialitate. Scriitor extrem de prolific, Modiano va publica, din acel moment, câte un roman la un interval de maximum trei ani.

Este, totodată un autor foarte premiat: a obținut Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze și prestigiosul Premiu Goncourt pentru romanul Rue des boutiques obscures.

Modiano trăiește de ani buni în Paris. Acolo a primit vestea despre câștigarea Premiului Nobel pentru Literatură. Secretarul Comitetului Nobel este cel care a făcut anunțul.

‘Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 este acordat scriitorului francez Patrick Modiano, ‘pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie’.

În România, au fost traduse mai multe romane scrise de Modiano: ‘În cafeneaua tinereții pierdute’, o carte despre Parisul boem al anilor ’60, Bulevardele de centura sau Strada dughenelor intunecoase.