Confidenţialitate

Patriarhul Daniel: Regele Mihai I al României, exemplu de curaj, înţelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, spune că Biserica se roagă pentru odihna sufletului Regelui Mihai, subliniind că acesta va rămâne în istorie ca un exemplu de curaj, înţelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului.

“Am aflat cu tristeţe despre trecerea din această viaţă a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, veste care a îndoliat şi îndurerat pe toţi românii din ţară şi străinătate. Personalitate remarcabilă în plan naţional şi internaţional, Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi ca exemplu de curaj, înţelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc în vremurile dificile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi în perioada de început a regimului comunist din România”, spune patriarhul într-un mesaj transmis de Biroul de presă al Patriarhiei.

Capul Biserii Ortodoxe aminteşte că “de-a lungul întregii sale vieţi, în care a reprezentat cu demnitate poporul român, Majestatea Sa a fost un susţinător permanent al Bisericii Ortodoxe Române, participând adesea la slujbele din Catedrala Patriarhală, precum şi la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Timişoara, în anul 1946, împreună cu Patriarhul Nicodim”.

“În aceste momente de întristare, în numele Sfântului Sinod, al clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, adresăm sincere condoleanţe Casei Regale a României şi ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos să aşeze sufletul Majestăţii Sale Regele Mihai I al României în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi şi să dăruiască alinare sufletească tuturor celor îndureraţi de trecerea sa din această viaţă. În toate bisericile din Patriarhia Română se vor înălţa rugăciuni pentru odihna sufletului Regelui Mihai. Veşnica lui pomenire din neam în neam!”, se mai arată în mesajul patriarhului Daniel, care transmite “părinteşti condoleanţe şi binecuvântare pentru membrii Casei Regale şi pentru toţi cei îndoliaţi”.

Grav bolnav, Regele Mihai I a murit marţi, la vârsta de 96 de ani.