Confidenţialitate

Patriarhul Daniel a sfințit clopotele Catedralei Naționale

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a săvârşit, luni, slujba de sfinţire a celor şase clopote ale Catedralei Naţionale, aflate la sol.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, acestea urmează să fie montate, în zilele următoare, în turnul “Clopotniţă” de pe faţada de vest a noii Catedrale Patriarhale, la o înălţime de 60 de metri, împreună cu structura lor metalică.

Sfinţirea exterioară a clopotelor, oficiată luni, va fi urmată de sfinţirea lor interioară şi a clopotniţei, după ce acestea vor fi instalate, precizează Patriarhia.

Clopotele Catedralei Naţionale au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, au o garanţie de 15 ani şi se apreciază că pot exista peste 400 ani. Ele au fost aduse în ţară în data de 19 mai 2017.

Cele 6 clopote cântăresc împreună 33 tone. Clopotul mare, dedicat “Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri. Acesta va putea fi auzit pe o rază de 15 km la evenimentele şi sărbătorile importante.

În ceea ce priveşte calitatea sunetelor, aceasta este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate, arată sursa citată.

Potrivit Patriarhiei, “urmând tradiţiei creştine, pe fiecare dintre cele şase clopote se află inscripţionate: stema Patriarhiei Române, chipul în efigie al patriarhului Daniel, sub păstorirea căruia s-a concretizat construirea Catedralei Naţionale, şi crucea patriarhală, precum şi inscripţia: ‘Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018′”.

Costul celor şase clopote a fost achitat exclusiv din banii Patriarhiei Române, nu din fonduri publice, mai informează comunicatul.