Patriarhia respinge orice asociere cu partidele politice

În plină campanie electorală, PSD și PMP, filialele din Argeș, au împărțit în mai multe localități mii de calendare ortodoxe pentru 2017 cu siglele partidelor.

Numai PSD Argeș a distribuit nu mai puțin de 5.000 de calendare cu silga partidului aflată sub imaginea în care apare Fecioara Maria.

Calendarele au ajuns la locuitorii din PiteștiTopoloveni și Mioveni, scrie gândul.info. Liderii social-democrați din Argeș consideră că aceste calendare reprezintă ”un produs de calitate și de bun gust”.

Calendarul are și un mesaj pentru oameni: “PSD Argeș vă urează un AN NOU fericit!

Iar PMP Argeș are un calendar similar, dar cu sigla partidului sub o imagine care i-ar întruchipa pe Adam și Eva. La final este același mesaj: ”PMP Argeș vă urează un AN NOU fericit!”

Patriarhia Română susține că nu și-a dat acceptul pentru aceste calendare.

”Văd aceste gesturi politicianiste în mod firesc critic. Gesturi total neinspirate, total impure pentru că folosesc o imagine sacră, e vorba de o icoană într-un scop cât se poate de pământesc, anume cel electoral. Biserica nu are niciun fel de legătură cu aceste materiale. Au preluat o icoană pe care au folosit-o în scop electoral cu intenția de a sensibiliza oamenii credincioși în această perioadă electorală. În campaniile electorale, se știe, biserica nu se implică, nu trebuie să se implice, există și o decizie a Sfântului Sinod în acest sens.”, a declarat pentru Europa FM purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu.

Vasile Bănescu a ținut să precizeze așadar că Patriarhia nu și-a dat acordul pentru aceste calendare.

”Mă bazez pe mărturia domnului de la PSD care declară că nu-l interesează acceptul bisericii în promovarea unor asemenea materiale, considerând că materialele respective sunt de bun gust. Eu îl contrazic. Consider că nu sunt de bun gust. Patriarhia Română poate spune clar lucrul acesta: nu și-a dat nicioadată acceptul pentru apariția unor astfel de materiale. Patriarhia a decis ferm ca niciun reprezentant al bisericii cleric să se implice în influențarea alegătorilor în perioada electorală.”

Întrebat însă de Europa FM dacă există posibilitatea ca cele două partide să fi avut acceptul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului pentru aceste calendare, Vasile Bănescu a răspuns ”din câte știu eu, nu”.

A adăugat că nu are acces la Arhiepiscopia Argeșului pentru că e vorba de o autonomie parhială și că există un purtător de cuvânt care poate răspunde personal.

”Eu înclin să cred că nu există niciun fel de complicitate între biserică și cele două partide”, a mai spus Vasile Bănescu.

Contactați de Europa FM, reprezentanții Arhiepiscopiei Argeșului nu au răspuns până marți la ora 17.00.

psd-calendar

Sursă foto: gândul.info

pmp-arges

Sursă foto: facebook/Silviu Zamfira

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS