Patriarhia cere bani de la Primării pentru Catedrala Neamului

Patriarhia Română a cerut primăriilor să contribuie cu fonduri la construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, spune că solicitarea s-a făcut în baza unei legi – Legea Catedralei, din 2005 – potrivit căreia primăriile pot finanța acest proiect.

29iul-17 Vasile Bănescu Patriarhia a cerut bani primariilor pt Catedrala

“Am solicitat primăriilor, dar doar Primăria generală a aprobat o sumă. Nu am cerut o sumă anume. Am lăsat la latitudinea lor, în funcție de priorități și de posibilități.”

Patriarhia a apelat la această soluție după ce Guvernul Cioloș a anunțat la începutul anului că nu va mai aloca fonduri de la bugetul de stat pentru construirea Catedralei Neamului. Până acum, pentru Catedrală s-au cheltuit 40 de milioane de euro, din care circa 20 % – din donații, restul – de la bugetul de stat.

29iul-17Vasile Banescu bani necesari pentru catedrala

“Costurile finale ale acestui proiect sunt de 80 de milioane de euro. Am mai avea nevoie de 40 de milioeane. Termenul final este de 1 ianuarie 2018 pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire.”

Așadar, doar primăria generală a capitalei a oferit o sumă pentru Catedrala Neamului. E vorba de 2 milioane de lei. Primăria Sectorului 1 s-a gândit să fie mai darnică și a vrut să acorde în acest sens 10 milioane de lei. Proiectul nu a trecut, de votul consilierilor locali. Clotilde Armand, consilier USB la Primăria Sectorului1.

29iul-17Clotilde despre bani pentru Catedrală

“Am primit proiectul târziu, nu am avut timp sa-l discută. Oricum, nu a trecut nici de comisia de buget.”

Construcția catedralei Neamului a început în anul 2009. Pe lângă Catedrala propriu-zisă, pe care mulți arhitecți au considerat-o imensă, vor mai fi 4 clădiri, săli de conferințe, un spital social, dar și un parc foarte mare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS