Confidenţialitate

Paște 2022: Românii nu se mai înghesuie la cumpărături, din cauza scumpirilor. Vânzătoare: „A sărăcit lumea, nu e putere de cumpărare” | AUDIO

Cu o săptămână înainte de Paște, oamenii ieșiți la cumpărături se lovesc de prețurile tot mai mari la carnea de miel, dar și la legume și ouă. Comercianții spun că piețele sunt mai goale față de anul trecut, în timp ce cumpărătorii spun că fie vor cheltui mai mult, fie vor cumpăra mai puțin.

Oamenii ajunși marți dimineață la cumpărături în Piața Rahova din București spun că se pregătesc de Paște, însă cu moderație în acest an. Vinovate, susțin aceștia, sunt scumpirile din ultima perioadă.

Ne-au mărturisit că, probabil, masa de Paște din acest an va fi ceva mai sărăcă față de alți ani, dar că fac eforturi să nu lipsească nimic.

„Prețurile foarte mari, salariile mici, nu știu dacă un pensionar poate să mănânce de acest Paște carne”, spune o femeie venită la piață.

„Față de anul trecut, exagerat, încă de două ori. O să-mi iau 10 ouă, ce să fac altceva?”, ne-a spus un cumpărător.

„Da, ne adaptăm cu bugetul, câte puțin din ăla, puțin din ăla (…). Am mai crescut bugetul cu 100 de lei”, ne-a spus un alt bărbat venit la Piața Rahova.

Carnea de miel costă 40 de lei pe kilogram, drobul 28 de lei pe kilogram, iar un ou 80 de bani. Mielul s-a scumpit cu aproximativ 30% față de anul trecut, estimează asociațiile de producători.

La capitolul legume, roșiile, ardeiul și castraveții au prețuri între 12 și 14 lei, iar cartofii sunt 3 lei pe kilogram. Ceapa și ridichiile au prețuri cuprinse între 1 și 2 lei pe legătură.

Vânzătorii de la tarabe spun că vânzările sunt mai slabe față de alți ani, în săptămâna de dinaintea Paștelui:

„Nimeni, cine să vină? Uitați-vă și dumneavoastră ce-i aici, foarte prost. A sărăcit lumea, nu mai e putere de cumpărare”, mărturisește o vânzătoare.

„Mai prost, mai greu, vânzarea mai micuță față de acum un an. Nu mai au bani”, adaugă alta.

Scumpiri de câțiva lei s-au resimțit constant la alimente în ultimele luni, odată cu creșterea prețului la electricitate și carburanți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim