Confidenţialitate

Pașaport pentru Ținutul lui Dracula și excursii ecvestre, promovate la ITB Berlin

Hai să-ți arăt ceva: acesta este un pașaport pentru Ținutul lui Dracula fără de care nu vei fi în siguranță. Asigură-te că pui o fotografie alb-negru ca să îmi dau seama că ești una de a noastră“. Așa sunt abordați turiștii străini care ajung la standul României, în zona județului Bistrița-Năsăud, județ partener al Ministerului Turismului la ediția de anul acesta a ITB.

Tânărul care îi întâmpină nu e foarte înspăimântător, așa că turiștii pe care îi abordează nu o rup la fugă când îl văd. Printre caninii de vampir, spune că este nepotul lui Dracula. Bunicul lui a rămas în Munții Bârgău, în Pasul Tihuța, unde scriitorul Bram Stoker a plasat acțiunea romanului său “Dracula”.

De fapt, acolo îi invită autoritățile din Bistrița-Năsăud pe toți cei care vor să descopere Ținutul lui Dracula. Pentru a fi protejați, li se oferă un pașaport, în paginile căruia găsesc și mai multe sfaturi despre ce trebuie să facă odată ajunși în Transilvania: să pornească pe așa-numitul Traseu Roșu (practic, Drumul Contelui Dracula), să poarte permanent o cruciuliță, să aibă în buzunar usturoi sau flori de usturoi și, atunci când le piere curajul, să ceară oriunde intră… “țuică” și le va veni inima la loc. Cât despre evenimentele promovate: turiștii nu ar trebui să rateze Festivalul Usturoiului din luna iulie ori Balul Vrăjitoarelor din octombrie.

Județul și-a stabilit și un logo local: un liliac, a declarat Răzvan Cerceja, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Turism Bistrița-Năsăud. Acesta a precizat că în cadrul proiectului va fi creată o rețea care va include hoteluri, pensiuni, restaurante, atracții publice, astfel încât turiștii care ajung în zonă să primească un pachet complet de servicii.

România, descoperită din șaua calului

Nu e singurul proiect prin care expozanții de la standul României vor să-i convingă pe străini să ne viziteze țara. Pentru prima dată la Târgul de Turism Berlin, este promovat turismul ecvestru. Practic, vizitatorii sunt invitați să descopere trasee spectaculoase din țara noastră din șaua calului, spune Florina Ioanid, tânăra care a dezvoltat această idee. “Cred că cele mai frumoase trasee sunt cele din Transilvania, Munții Apuseni. Sunt trasee pentru toate nivelurile: începători sau avansați“, adaugă Florina Ioanid.

La standul României sunt promovate și pachetele turistice în București, care se poziționează ca un oraș al distracției, Sibiul și Mărginimea Sibiului ori mănăstirile din nordul Moldovei.

Târgul International de Turism din capitala Germaniei se încheie duminică, 12 martie.