Confidenţialitate

Pașapoartele ”Covid” vor fi implementate cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale

În România, „pașapoarte COVID” care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană vor fi implementate cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale. Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat.

Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care a trecut prin boală sau are un test PCR negativ valabil va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. Practic, se va crea o aplicație  pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale spune, însă, că aceste certificate vor putea fi folosite și în format tipărit. Cine va avea un astfel de certificat va putea călători fără restricţii de testare sau carantină .

Certificatele digitale create de STS au fost deja verificate și validate cu succes de țările UE. De fapt, sistemul folosit în România este interconectat cu sistemele celorlalte ţări din uniunea Europeană.

Termenul vehiculat, la nivel european, pentru implementarea certificatelor verzi de călătorie este începutul lunii iulie 2021. Până atunci, vor avea loc testări. România e programată  pentru de 21 mai.

  • Liliana Nicolae