Partea germană a clasat dosarul EADS

Procurorii Parchetului din Munchen, care investigau posibile fapte de corupţie legate de contractul de securizare a frontierelor României, n-au avut suficiente probe care să ducă la inculparea cuiva, scrie Euractiv.

Dosarul a fost închis în 29 septembrie și deocamdată documentul de clasare nu este public.

Șefa procurorilor specializaţi în investigaţii economice din landul Bavaria a declarat că presupusele fapte de corupţie nu au putut fi dovedite, în ciuda sprijinului primit în anchetă de la procurorii români.

Dar, odată cu apariţia de noi probe, dosarul poate fi redeschis oricând, până la împlinirea a 5 ani de la momentul presupusei fapte de corupţie.

4 manageri ai companiei EADS -Airbus au fost cercetați pentru că ar fi dat mită pentru a obţine contractele pentru securizarea frontierelor României şi Arabiei Saudite. Pentru contractul încheiat în 2009 cu Riad-ul, procurorii germani suspectau o mită în valoare de 13 milioane de euro.

În cazul României era vorba de un contract din 2004.

În valoare de un miliard de euro, acesta a vizat securizarea graniţelor României, condiţie obligatorie pentru aderarea la UE, în 2007.

În luna mai a acestui an, șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, declara că procurorii germani şi cei români au semnat un parteneriat pentru a colabora în această anchetă.

Cît despre  ancheta EADS, Kovesi arăta că sunt investigate fapte de abuz în serviciu, de dare şi luare de mită, fiind implicați sute de funcţionari.

Codruța Kovesi se plângea însă de faptul că procurorul de caz are peste 100 de dosare complexe, motiv pentru care ancheta nu merge suficient de repede.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS