Confidenţialitate

Parlamentul din Turcia a ratificat aderarea Suediei la NATO | AUDIO

În Turcia, Parlamentul a ratificat marți seară aderarea Suediei la NATO. S-au încheiat, astfel, 20 de luni de negocieri care au pus la încercare răbdarea aliaţilor occidentali ai Ankarei, dornici să facă front unit împotriva Moscovei, relatează agenția France Presse. Premierul suedez a salutat ceea ce a numit „încă un pas” către aderarea ţării sale la NATO.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Suedia, la un pas de a deveni a 32-a ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, şi-a anunţat candidatura în mai 2022, în acelaşi timp cu Finlanda, admisă în alianța militară în aprilie anul trecut.

Pentru a satisface cerinţele Ankarei, Suedia a mers până acolo încât şi-a reformat Constituţia şi a adoptat o nouă lege anti-terorism; Turcia a acuzat ţara nordică de clemenţă faţă de militanţii kurzi care s-au refugiat pe teritoriul său, dintre care unii consideraţi terorişti de către Ankara.

Ultimul act înainte de intrarea Suediei în NATO se va juca acum în Ungaria, singura altă ţară din Alianţă care a păstrat legături strânse cu Moscova, în pofida invaziei Ucrainei.

Budapesta, care a susţinut în principiu intrarea Suediei, dar ridică obstacole de mai multe luni, cere autorităților de la Stockholm să înceteze politica de „denigrare” la adresa guvernului ungar.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Ungariei să finalizeze „ratificarea cât mai repede posibil”.

Washingtonul a „salutat” ratificarea de către parlamentul turc a aderării Suediei la NATO, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Pauză de 2 luni în războiul din Fâșia Gaza, noul armistițiu propus de Israel pentru eliberarea ostaticilor | AUDIO