Confidenţialitate

Pauză de 2 luni în războiul din Fâșia Gaza, noul armistițiu propus de Israel pentru eliberarea ostaticilor | AUDIO

Pauză de două luni în războiul din Fâșia Gaza pentru eliberarea tuturor ostaticilor – este propunerea Israelului pentru Hamas, potrivit site-ului american de știri Axios, citat de AFP. Înțelegerea urmează să fie mediată de oficiali din Qatar și Egipt, iar Israelul și Hamas trebuie să se pună de acord în privința numărului de palestinieni eliberați în schimbul fiecărui ostatic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Peste 130 de ostatici sunt încă în Fâșia Gaza, dintre care 28 ar fi morți, potrivit autorităților israeliene.

Propunerea făcută de Israel celor din Hamas prevede eliberarea ostaticilor în etape, iar primii vor fi femeile și bărbații în vârstă de peste 60 de ani, potrivit site-ului american de știri Axios, citat de AFP.

Vor urma femeile înrolate în armată, bărbații sub 60 de ani care nu sunt militari, soldații israelieni și, la final, ostaticii decedați.

În schimbul ostaticilor, vor fi eliberați prizonieri palestinieni, însă numărul și numele acestora urmează a fi negociate de Israel și Hamas, iar Qatar și Egipt vor fi mediatori.

Ar fi al doilea armistițiu după cel care a durat o săptămână, în noiembrie, când au fost eliberați 100 de ostatici precum și numeroși prizonieri palestinieni, însă nu există deocamdată o confirmare oficială din partea autorităților de la Tel Aviv. În ultimele zile, rudele ostaticilor au protestat în stradă, au intrat chiar la o ședință din Parlament și au cerut încheierea unui acord pentru eliberarea celor deținuți de Hamas.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Parlamentul turc dezbate astăzi ratificarea aderării Suediei la NATO | AUDIO