Confidenţialitate

Parlamentul se pronunţă asupra înfiinţării comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009

O decizie va fi luată marți în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului.

Parchetul General a deschis luna trecută dosar penal privind scrutinul de acum 8 ani.

Parlamentarii și-ar dori să cerceteze o eventuală implicare fără drept a unor instituţii sau persoane în desfăşurarea procesului electoral la prezidențialele de acum 8 ani, câștigate de Traian Băsescu.

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a anunțat săptămâna trecută că Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat, astfel încât persoanele care sunt invitate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă să fie obligate să dea curs invitaţiei. În caz contrar, există posibilitatea ca acestea să fie acuzate de ascunderea unor date necesare pentru aflarea adevărului. Modificarea a provocat nemulţumirea liberalilor care au afirmat că modificarea adusă Regulamentului este neconstituţională.

Luna trecută, Parchetul General a deschis dosar penal privind prezidenţialele din 2009: procurorii fac verificări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale. Ancheta a început după o serie de afirmații făcute de fostul jurnalist Dan Andronic.

Mai exact, el spunea că șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, prim-adjunctul SRI, Florian Coldea şi șeful SRI, George Maior ar fi mers acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor din 2009, turul 2. Dan Andronic susținea că întâlnirea ar fi avut un rol decisiv în realegerea lui Traian Băsescu în funcția de președinte.

În decembrie 2009, Traian Băsescu a câștigat alegerile la o diferență de doar 70.000 de voturi în fața lui Mircea Geoană.