Parlamentul nu a reușit să stabilească un calendar pentru a încuviința prelungirea stării de alertă

Conducerea Parlamentului nu a reușit stabilirea calendarului pentru încuviințarea prelungirii stării de alertă cu încă 30 de zile pe între teritoriul României.

Aleșii din Birourile Permanente Reunite al Camerei Deputaților și Senatului au avut, miercuri dimineață, o ședință online pentru a stabili calendarul dezbaterilor.

Încercarea a eșuat după ce au constatat că premierul Ludovic Orban nu a cerut încuviințarea din partea Parlamentului, ci a trimis doar o informare despre decizia de marți a Guvernului privind prelungirea stării de alertă.

Cu alte cuvinte, profitând de faptul că în legea cadru privind starea de alertă nu se prevede expresă că este nevoie de încuviințarea Parlamentului și atunci când se prelungește această măsură, șeful guvernului nu a mai cerut această încuviințare.

El a transmis Legislativului hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă, notând în adresa însoțitoare a actului normativ că ”vă transmitem spre informare”. Spre deosebire a acum, atunci când a fost instaurată starea de alertă, luna trecută, în adresa premierului transmisă Parlamentului se preciza ”vă supunem spre încuviințare”.

Prin urmare, conducerea Parlamentului i-a cerut premierului Ludovic Orban să explice ce a vrut mai exact să spună prin ”vă transmitem spre informare”. O decizie despre eventualul parcurs parlamentar al hotărârii de guvern privind prelungirea stării de alertă urmează să fie luată zilele următoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS