Confidenţialitate

Parlamentul israelian adoptă o lege care îngreunează demiterea șefului guvernului | AUDIO

Este parte din reformele care au scos mii de oameni în stradă și au atras critici și din străinătate. Opoziția acuză că legea e “cu dedicație” pentru actualul premier, Benjamin Netanyahu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Declararea unui prim-ministru al Israelului ca inapt pentru funcţie va deveni mai dificilă dacă va intra în vigoare noua lege adoptată la limită de parlament, 61 de voturi pentru din 120 posibile.

Pentru demiterea șefului guvernului va fi nevoie de votul a 75% dintre parlamentari. În plus, singurele motive pentru care un premier va putea fi înlăturat din funcție sunt afecțiunile psihice și alte probleme de sănătate, reducându-se astfel posibila influenţă a Curţii Supreme sau a Parchetului general.

Legea este parte din reformele mai ample în justiţie plănuite de guvernul naţionalist religios condus de Benjamin Netanyahu, iar criticii săi acuză că actul normativ e menit să îl protejeze.

Premierul este inculpat într-un proces de corupţie care ar putea duce la demiterea sa, iar acest pericol este acum mult diminuat. Mii de oameni au ieșit în stradă în semn de protest faţă de reformele din justiţie, blocând autostrăzi şi intensificând o campanie ce durează de câteva luni.

Protestatarii au mărşăluit cu steaguri şi pancarte pe o arteră din Tel Aviv, blocând trafcul în plină zi de lucru.

La Ierusalim, mulţimea s-a adunat de-a lungul zidurilor Oraşului Vechi, de care au agăţat o replică uriaşă a declaraţiei de independenţă a ţării.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Israel: Parlamentul a adoptat în primă lectură una dintre cele mai contestate prevederi ale reformei justiției, în ciuda protestelor populației