Confidenţialitate

Parlamentul interzice exportul de bușteni în afara UE, pentru următorii zece ani

Exporturile de bușteni din România în spațiul din afara Uniunii Europemne vor fi interzise în următorii zece ani. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Camera Deputaților.

Cu 316 voturi ”pentru” și o abținere, deputații au adoptat inițiativa legislativă care interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021.

Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei, mai prevede legea.

De asemenea, proiectul prevede și instituirea unui Registru naţional de evidenţă informatizată a proprietăţilor forestiere.

Deși unele partide, precum USR sau Pro România, au criticat legea pe motiv că măsurile impuse nu sunt suficiente pentru stoparea tăierii pădurilor, votul pentru adoptarea actului normativ a fost aproape unanim.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a spus în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților că și-ar dori interzicerea totală a exportului de bușteni din România.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a susținut că legea supusă votului este, ”o perdea de fum menită să acopere tăierile ilegale de păduri din România” pentru că interdicțiile prevăzute sun minore și neesențiale.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, legea urmând să fie trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.