Confidenţialitate

Parlamentul începe procedurile de numire a unui nou Avocat al Poporului

Partidele parlamentare au termen până marți la prânz ca să facă nominalizări pentru funcția de avocat al poporului. Urmează apoi ca miercuri candidaturile să fie analizate de comisiile juridice și, cel mai probabil, tot mâine să fie votat noul titular al acestei funcții.

În urma negocierilor din coaliția de guvernare, funcția de avocat al poporului revine UDMR. Maghiarii au anunțat deja că susțin pentru această poziție un profesor universitar din Cluj. Este vorba despre Gyula Fabian de la universitatea Babeș-Bolyai.

Poziția de avocat al poporului a rămas vacantă după ce Renate Weber, propusă de ALDE și susținută de PSD în legislatura trecută, a fost demisă de noua majoritate parlamentară. Liberalii și cei de la USR PLUS au acuzat-o pe Weber de multiple încălcări ale Constituției, liderul liberal, Ludovic Orban, catalogând-o drept ”avocatul diavolului”. Deși a fost apărată de PSD și AUR, Weber a fost în final demisă cu votul majoritar al PNL, USR PLUS și UDMR.

În urma votului din parlament, social-democrații au atacat revocarea Renatei Weber la Curtea Constituțională, o decizie în această speță fiind așteptată în data de 29 iunie.

Cristian Citre