Parlamentul European vrea reguli mai stricte pentru depozitarea gunoiului menajer

Parlamentul European vrea să oblige statele membre să prelucreze și mai mult gunoi menajer și să  înăsprească condițiile de depozitare a deșeurilor de toate tipurile, la gropi.

Astfel, de ordinea de zi a sesiuniii din această săptămână a Parlamentului de la Strasbourg se află o directivă (lege) care ar urma să modifice 6 alte directive care impun statelor membre să recicleze până în 2020, cel puțin jumătate din gunoiul produs de populație.

Pentru că nu reciclăm nici măcar 10 la sută din ceea ce și-a asumat la aderare, în 2007,  și nu închis decât o parte din gropile de gunoi neconforme,  Comisia Europeană ne-a dat în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Aleșii europeni ar putea stabili un nou prag pentru cantitatea de deșeuri municipale reciclată -65 % până în 2035. Tot până atunci, firmele de salubritate ar putea depune la gropi cel mult 10 la sută din gunoiul preluat de la abonați.

Se intenționează introducerea unui sistem de alertă timpurie pentru monitorizarea conformității cu obiectivele în materie de reciclare.

În 2013, în Uniunea Europeană, s-au produs 2 miliarde și jumătate de tone de deșeuri. Mai puțin de jumătate din cantitate a fost reciclată.

Autorul propunerii de modificare a legislației, eurodeputata Simona Bonafe, susține că încă 600 de milioane de tone ar putea fi reciclate sau reutilizate.

România reciclează aproximativ 5% din cantitatea de deșeuri.

Dacă legislația propusă va fi votată,  în următorii 17 ani, s-ar putea evita generarea a peste 600 de milioane de tone de gaze cu efect de seră.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS