Parlamentul European a ratificat acordul pentru Brexit

Europarlamentarii au dat, oficial, undă verde ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Acordul Brexit a fost votat cu 621 de voturi „pentru” și 49 „împotrivă”.

Marea Britanie va ieși oficial din blocul comunitar pe 31 ianuarie. Urmează o perioadă de tranziție, până la finalul anului.

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a declarat în cadrul ședinței că UE este „foarte tristă” de Brexit, dar că „Marea Britanie va rămâne mereu parte a Europei”.

 

Votul din Parlamentul European a avut loc după finalizarea procesului de ratificare în Regatul Unit și după avizul favorabil dat săptămâna trecută de Comisia pentru afaceri constituționale din Parlamentul European.

Vezi aici cronologia celor mai importante evenimente care au dus la Brexit.

Marea Britanie se retrage la 1 februarie din Uniunea Europeană, dar negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale generează din nou riscuri privind producerea unui Brexit „dur”, cu efecte care vor fi simţite abia din ianuarie 2021, când expiră perioada de tranziţie.

Michel Barnier, negociatorul-şef european pe tema Brexit, a avertizat că există riscul unei întreruperi brutale a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. „Prima etapă este finalizată şi trebuie să reconstruim totul. La sfârşitul acestui an, dacă nu vom avea un nou acord, nu va mai fi o situaţie de rutină, nu vor mai fi reglementări. Trebuie să conştientizăm că există riscul de a ajunge la marginea prăpastiei, mai ales în privinţa relaţiilor comerciale”, a avertizat Michel Barnier, potrivit cotidianului „Le Figaro”.

În lipsa unui acord comercial bilateral, relaţiile economice dintre Bruxelles şi Londra vor intra sub incidenţa reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, mai puţin avantajoase.

Michel Barnier a reiterat că există „foarte puţin timp” pentru a se ajunge la un nou acord în timpul perioadei de tranziţie, aşa cum insistă premierul Boris Johnson.

Noul acord va trebui să conţină reglemenări comerciale, în domeniul securităţii, energiei, transporturilor şi pescuitului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS