Parlamentul dezbate și votează componența Cabinetului Tudose – LIVE Text

15.45:

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, de la tribuna plenului reunit în care urmează să se acorde votul de încredere guvernului Mihai Tudose, că, în urma moţiunii de cenzură împotriva cabinetului Grindeanu, Parlamentul este mai puternic şi a revenit pe locul pe care îl merita în raport cu puterea executivă, în condiţiile în care, mult timp, Legislativul a fost tratat ca o anexă a Guvernului.

„După aproape şase luni de guvernare, coaliţia PSD-ALDE vine în faţa dumneavoastră cu o nouă formulă de guvern şi cu un nou prim-ministru pentru a cere din nou votul de încredere al Parlamentului. Este într-adevăr o premieră în politica românească ca o majoritate parlamentară să-şi schimbe prin moţiune de cenzură premierul pe care l-a învestit. Da, este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, dar eu spun cu toată convingere că este un lucru bun că această clasă politică a utilizat şi această opţiune pe care nu a folosit-o nicio altă majoritate parlamentară”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Liviu Dragnea a susţinut că, în urma adoptării moţiunii de cenzură împotriva guvernului Grindeanu, Parlamentul a devenit mai puternic.

„Le spun tuturor că azi, în urma moţiunii de cenzură adoptată împotriva fostului guvern, Parlamentul este mai puternic şi a revenit pe locul pe care îl merită în raport cu puterea executivă. Mult timp, Parlamentul a fost tratat ca o anexă a Guvernului, ca o maşină de vot care trebuia să aprobe pe bandă rulantă OUG emise de guvern”, a completat liderul PSD.

El a susţinut că, pentru prima dată, Guvernul „a primit un semnal clar că în Parlament se află puterea politică şi legitimitarea dată de votul românilor”.

„Lucrurile au început să se schimbe serios în această nouă legislatură. În primul rând, numărul de ordonanţe a fost redus considerabil şi am văzut legi importante care s-au dezbătut serios în Parlamentul României, au fost dezbateri parlamentare reale, încărcate cu legitimitatea politică primită prin vot”, a subliniat preşedintele PSD.

Premierul desemnat, Mihai Tudose, a spus în Plenul parlamentului că singurul obiectiv al guvernului său este implementarea programului de guvernare și recuperarea întârzierilor care s-au acumulat.

„În guvernul Grindeanu a fost o frână, iar mie mi s-a spus să transform această frână în accelerație – a mai spus Mihai Tudose.
El a adăugat că membrii guvernului vor munci non stop.

Cât privește modificarea programului de guvernare a PSD, Mihai Tudose a declarat că vor fi completări ale programului, însă, finalitatea va fi aceeași, obiectivele rămân neschimbate, doar că
Guvernul va fi mai eficient.

Premierul desemnat Mihai Tudose a afirmat, în şedinţa de plen a Parlamentului în care se va da votul de învestire că România nu are nevoie de un guvern relaxat, ci de unul în stare permanentă de alertă.

Mihai Tudose a spus, în discursul susţinut în faţa Parlamentului, că noul guvern va trebui să depăşească starea de ”normalitate relaxată” a guvernului condus de către Sorin Grindeanu.

”Cred că România are nevoie de un guvern nerelaxat, aflat în stare de alertă, de efort permanent, preocupat de termene şi realizări (…) Cine vrea să normalitate, să-şi ia un loc de muncă cu program fix”, a spus Tudose.

El i-a asigurat pe parlamentari că se va angaja ”cu toată energia” în atingerea programului de guvernare, care a fost modificat pentru corecta întârzierile din ultimele două luni.

”Am fost propus de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi acceptat de preşedintele Iohannis pentru a da un curs cerinţei de creştere a fondurilor la buget şi nu vreau să înşel încrederea acordată”, a mai spus Mihai Tudose.

Şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în care guvernul condus de Mihai Tudose cere votul de încredere al Parlamentului a început.

La şedinţă sunt prezenţi 329 din 465 de senatori şi deputaţi.

Invitaţi la şedinţă sunt Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu şi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

Toţi miniştrii propuşi de către Mihai Tudose au primit avizul comisiilor de specialitate care i-au audiat în cursul acestei dimineţi.

Guvernul Tudose va fi învestit dacă va primi voturile favorabile a jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. În acest caz, membrii cabinetului vor merge la Cotroceni pentru a depune jurământul în faţa preşedintelui, cel mai probabil în cursul serii de joi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS