Confidenţialitate

Parlamentul de la Moscova vrea să-i ceară lui Putin recunoașterea independenței a două regiuni din Ucraina

Executivul din Rusia va avea o serie de consultări săptămâna viitoare pentru a vedea dacă îi propune lui Vladimir Putin să recunoască independența a două regiuni pro-ruse din estul Ucrainei, notează Reuters.

Vyacheslav Volodin, purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat din Rusia, a făcut acest anunț înainte de discuțiile de vineri de la Geneva dintre diplomații ruși și cei americani.

Recunoașterea oficială a două regiuni din Ucraina, auto-proclamatele Republica Populară Donetsk și Republica Populară Luhansk, este văzută ca una dintre mutările pe care Putin le-ar putea face în cazul în care cerințele nu-i sunt acceptate de Occident. Printre acestea, NATO să nu accepte Ucraina ca stat membru.

Volodin a mai transmis că Rusia trebuie să recunoacă oficial cele două regiuni ca fiind independente pentru „a-i proteja pe rezidenți de amenințările externe”.

Acesta a adăugat că partidul de guvernământ de la Moscova este îngrijorat de siguranța rușilor care locuiesc în cele două zone ale Ucrainei.

Din 2014 și până în prezent, Moscova a eliberat peste 600.000 de pașapoarte rusești rezidenților din cele două regiuni ucrainiene.

Miniști de externe din Rusia și Statele Unite discută vineri, la Geneva, pe tema tensiunilor de la granița Ucrainei cu Rusia.

În cadrul întâlnirilor, ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a declarat că o altă cerință a Moscovei este ca Alianța Nord-Atlantică să-și scoată trupele militare din România și Bulgaria.

Moscova a cerut garanții că NATO își va opri expansiunea și se va reîntoarce la granițele pe care le avea în 1997. În contextul în care România și Bulgaria au aderat la NATO după această dată (ambele în 2004), Lavrov a spus că Rusia își dorește ca toate trupele străine, armamentul și tehnica militară să fie scoase din aceste țări.

Autor: Narcis Roșioru

Citește și: Președintele Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, întâlnire în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei