Confidenţialitate

Președintele Iohannis și premierul Ciucă, întâlnire în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei

Președintele Klaus Iohannis se va întâlni vineri cu prim-ministrul Nicolae Ciucă pentru a discuta situația de securitate de pe Flancul Estic.

Întâlnirea este programată să aibă loc începând cu ora 13:00, au confirmat surse oficiale pentru Europa FM. Ulterior și Biroul de Presă al Guvernului a transmis că premierul va avea o înrevedere cu șeful de stat.

Întâlnirea are loc în contextul în care mai multe state, printre care SUA, Franța și Spania au anunțat în ultimele 48 de ore că ar putea trimite trupe în România (SUA si Franța) respectiv nave în Marea Neagră (Spania).

Premierul a avut în această săptămână întâlniri cu mai mulți ambasadori, printre care cei din Franța și Marea Britanie.

„În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte legate de evoluția de securitate de la frontiera estică a Europei. Ambasadorul Andrew Noble a prezentat abordarea britanică și a salutat preocuparea și pregătirea părții române în perspectiva oricărui scenariu ce s-ar putea derula în viitorul apropiat, opinând că Marea Britanie și România au contribuții importante în evaluările instituționale pe această dimensiune, la nivelul NATO”, transmitea Guvernul, după întâlnirea dintre Nicolae Ciucă și ambasadorul Regatului Unit al Mari Britanii și Irlandei de Nord în România, Andrew Noble.

„Subiectele întrevederii s-au axat pe cooperarea strânsă și dinamică dintre cele două părți în contextul avansării agendei europene și pe parteneriatul solid și prioritățile de la nivelul relației bilaterale. De asemenea, a fost evaluată situația de securitate în Vecinătatea Estică”, se arăta în comunicatul transmis de Executiv după întrevederea premierului cu Laurence Auer, ambasadoarea Republicii Franceze în România.

Președintele SUA a declarat că este posibil ca Rusia să intervină militar în Ucraina.

Joi seară, consilierul pentru securitate națională a SUA, Jake Sullivan, anunța că a discutat cu oficialii din cadrul București 9, din care face parte și România, în legătură cu tensiunile de la granița Ucrainei. Țările membre grupului București 9 sunt: România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

Tot joi seară, Vasile Dîncu, ministrul Apărării, spunea că România nu va participa cu trupe sau echipament pentru înarmarea Urainei și nici NATO nu ar putea face asta, argumentând că Alianța reacționează militar doar când unul dintre membri este amenințat. Ministrul Apărării, joi seară la postul public de televiziune:

„NATO, așa cum a anunțat ieri secretarul general Stoltenberg, nu va reacționa militar indiferent de ceea ce se întâmplă la granița Ucrainei pentru că este clar, ucraina nu este membră NATO iar Tratatul Nord Atlantic arată că nu reacționează militar decât în condițiile dacă sunt amenințate țări care sunt în NATO. Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România. România nu va participa cu trupe, nu participă nici cu echipament la înarmarea Ucrainei, România este doar parte a NATO și reacționează împreună cu Alianța.”

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: România nu va fi implicată într-un eventual război la granița dintre Ucraina și Rusia, susține ministrul Apărării | AUDIO