Confidenţialitate

Parlamentul a votat din nou pentru dublarea alocațiilor

Parlamentul a votat din nou pentru dublarea alocațiilor, repingând practic propunerea Guvernului de face o creștere în etape.

Proiectul de respingere a trecut în Camera Deputaților cu 166 de voturi “pentru”, 63 “împotrivă” iar 29 de deputați s-au abținut. Pe 11 august, Senatul a respins Ordonanța de urgență prin care alocațiile copiilor urmau să fie majorate cu 20%, într-o primă etapă.

Procedural, legea de respingere a Ordonanței de urgență, după ce trece de cele două camere ale Parlamentului, merge la promulgare la președinte. Legea poate fi contestată la CCR sau retrimisă în Parlament.

Ordonanța de urgență care prevede creșterea în etape a alocațiilor copiilor a fost adoptată de guvern pe 29 iulie. Potrivit actului normativ, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.

Cu două săptămâni înainte, pe 15 iulie, Curtea Constituțională a respins, cu unanimitate de voturi, amânarea dublării alocațiilor copiilor, lege adoptată la inițiativa PSD la finalul anului trecut și care trebuia să intre în vigoare încă din luna ianuarie 2020, dar a fost amânată prin ordonanță de urgență de Guvernul Orban, care a susținut că bugetul nu permite o cheltuială suplimentară de șase miliarde de lei, atât cât costă dublarea alocațiilor de la 150 la 300 de lei pe lună.