Parlamentul a respins ordonanța ce amâna până la 1 august dublarea alocațiilor copiilor

Camera Deputaților a respins astăzi ordonanța de urgență a guvernului prin care dublarea alocațiilor pentru copii fusese amânată până în luna august. Impactul bugetar este unul consistent, de aproape șapte miliarde de lei.

Cu 209 voturi ”pentru”, 3 împotrivă și 98 de abțineri, ordonanța de urgență a guvernului a fost respinsă de Camera Deputaților.

Astfel, alocațiile copiilor ar putea fi dublate începând de luna aceasta, și nu abia din august, așa cum plănuise guvernul. Asta dacă legea nu va fi contestată de liberali sau de președintele Iohannis.

Actul normativ, adoptat în decembrie anul trecut la inițiativa PSD, prevede ca alocațiile să crească la 600 de lei pe lună pentru copiii în vârstă de până la 2 ani și la 300 de lei pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani.

Deși președintele Klaus Iohannis promulgase legea fără a o ataca la Curtea Constituțională și fără a cere reexaminarea în Parlament, Guvernul Orban a amânat intrarea ei în vigoare.

Motivul: impactul bugetar uriaș, calculat de Ministerul Finanțelor la aproximativ 6,7 miliarde de lei.

Legea de respingere a ordonanței de urgență merge acum din nou pe masa șefului statului, care și acum are posibilitatea de a o contesta.

Ministrul Finanţelor acuză PSD că vânează voturi prin prăbuşirea economiei, ca urmare a creşterii cheltuielilor bugetare care nu au sursă de finanţare, consideră ministrul Finanţelor.

“Acţiunile PSD în Parlamentul României reprezintă terorism economic. Nu există niciun dubiu aici. PSD are un singur scop. Să mai câştige câteva voturi chiar dacă asta înseamnă prăbuşirea economiei pentru următorii zece ani. Ciolacu s-a opus prelungirii stării de urgenţă pentru că avea de câştigat dacă criza de sănătate ar fi avut un impact negativ mai mare asupra românilor (vă aduceţi aminte scenariile apocaliptice cu zeci de mii de victime lansate de acesta)”, a scris Florin Cîţu, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS