Confidenţialitate

Parlamentul a aprobat organizarea referendumului privind lupta anticorupție

Parlamentul a dat aviz favorabil în unanimitate, pentru referendumul declanşat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema Justiţiei.

Avizul a fost votat după aproximativ 40 de minute de dezbateri.

PNL şi PMP au susţinut fără rezerve referendumul, USR a dorit eliminarea unora dintre sugestiile prevăzute de PSD în raportul Comisiilor juridice, iar social-democraţii s-au declarat în favoarea referendumului, dar au criticat motivele preşedintelui Iohannis de a convoca acest referendum.

Şedinţa a fost condusă de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, alături de care s-a aflat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Avizul asupra cererii de convocare a referendumului a fost acordat fără modificări faţă de raportul Comisiei juridice.

După acest vot, preşedintele Klaus Iohannis va putea declanşa procedurile privind referendumul şi va trebui să stabilească şi întrebarea care va apărea pe buletinele de vot.

Comisiile juridice din Parlament au dat săptămâna trecută un aviz favorabil solicitării preşedintelui Klaus Iohannis. Senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat atunci că acest demers al şefului statului va costa aproximativ 250 milioane lei, bani care nu au fost prevăzuţi în bugetul pe 2017.

În replică, senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat că ordonanțele adoptate de Guvern pe ascuns au generat costuri și mai mari pentru România, care se vor vedea în viitorul apropiat.

Președintele Klaus Iohannis a declanșat pe 24 ianuarie procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care ”poporul să-şi exprime voinţa cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.”

Ulterior, președintele a transmis o scrisoare președinților celor două Camere solicitând consultarea Parlamentului, ceea ce s-a și întâmplat.