Parlamentul a adoptat o Declarație prin care reafirmă rolul Legislativului

Senatorii și deputații au adoptat miercuri, în ședință comună a celor două Camere, o declarație de reafirmare a rolului și prestigiului Parlamentului.

Declarația a fost propusă de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și a fost adoptată cu 203 voturi pentru și 94 de voturi împotrivă.

Călin Popescu Tăriceanu acuză, practic, instituțiile și persoanele care s-au opus intrării în vigoare a OUG 13 de acțiuni concertate se subminare a rolului și prestigiului Parlamentului.

Cele mai dure critici îi sunt aduse președintelui Klaus Iohannis, pe care șeful Senatului îl acuză că a indus impresia greșită că este primul reprezentant al națiunii, că ar fi un președinte absolut al românilor, mai legitim și mai reprezentativ decât Parlamentul.

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu propune în textul declarației și reafirmarea Parlamentului ca instituție supremă în stat. ”Parlamentul își reafirmă supremația politică față de toate celelalte instituții politice”, se arată în declarația ce urmează a fi supusă dezbaterii și votului senatorilor și deputaților.

Inițiativa președintelui Senatului vine după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea șefului statului și pe cea a CSM, care au acuzat existența unui conflict juridic de natură constituțională între puterile executivă, legislativă și judecătorească, generat de adoptarea de către Guvern a OUG 13.

Declarația adoptată astăzi subliniază că “Legislativul se angajează cu fermitate să servească exclusiv națiunea pe care o reprezintă, opinia structurată și legală a societății românești fiind exprimată în mod legitim și cu exclusivitate de Parlament”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS