Parlamentarii dezbat astăzi moțiunea împotriva ministrului Fondurilor Europene

Moţiunea simplă “Absorbţia banilor comunitari, o catastrofă marca PSD-ALDE” împotriva ministrului de resort Rovana Plumb, înaintată de grupurile parlamentare ale PNL şi PMP din Senat, va fi dezbătută şi votată marţi în plen.

Semnatarii moţiunii îi solicită ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, să demisioneze, acuzând dezastrul managementului fondurilor structurale în România.

“Stimată doamnă ministru Rovana Plumb, dacă aveţi decenţa necesară, vă solicităm în mod expres să demisionaţi de la conducerea Ministerului Fondurilor Europene! Aţi dovedit că nu sunteţi în stare să aduceţi în ţară banii pe care Uniunea Europeană ni i-a pus la dispoziţie. Uniunea ne dă, dar nu ne bagă şi în traistă”, se arată în moţiunea simplă.

Senatorii PNL şi PMP subliniază că “incompetenţa, lipsa de profesionalism, însemnând inclusiv lipsa de criterii de performanţă aplicate funcţionarilor care ar trebui evaluaţi în funcţie de proiectele implementate cu succes, delăsarea, lipsa de transparenţă de la nivelul ministerului responsabil cu gestionarea fondurilor comunitare au dus la situaţia în care suntem astăzi”.

Cei 35 de semnatari ai moţiunii aduc mai multe argumente pentru solicitarea privind demisia ministrului Fondurilor Europene, respectiv: neacordarea unei atenţii sporite Programului Operaţional Regional (POR), care înregistrează cele mai mari întârzieri cu consecinţa unui risc de dezangajare de 850 milioane de euro; lipsa finanţării către noi domenii de eligibilitate şi creşterea fondurilor disponibile pentru domeniile cu perspective de implementare mai bune; gestionarea deficitară a sumelor necheltuite între axe în cadrul aceluiaşi program operaţional pentru creşterea absorbţiei de fonduri europene nerambursabile, în special pentru dezvoltarea sectorului IMM, sector ce aduce un aport consistent la creşterea numărului locurilor de muncă; complexitatea regulilor privind depunerea şi selecţia proiectelor concomitent cu scurtarea perioadei de evaluare şi contractare; neacordarea de Asistenţă Tehnică din partea autorităţilor române, în primul rând pentru beneficiarii în pregătirea şi dezvoltarea proiectelor, implicit anticiparea problemelor de implementare şi corectarea promptă a iregularităţilor şi abia apoi pentru angajaţii ministerelor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS