Parlamentara laburistă pro-europeană Jo Cox a murit după ce a fost împușcata pe stradă

În Marea Britanie, Campania pentru referendumul programat peste o săptămână este îndoliată de uciderea unei deputate laburiste. Militantă împotriva ieşirii din Uniunea Europeană, Jo Cox – în vârstă de 41 de ani – a fost împuşcată şi înjunghiată de un naţionalist în apropierea de oraşul Leeds.

Deputata laburistă avea 41 de ani și era mama a doi copii. Atacul s-a petrecut în nordul Angliei, în apropiere de orașul Leeds.

Martorii povestesc că un bărbat cu o șapcă albă s-ar fi încăierat cu un trecător și că primul dintre aceștia ar fi scos brusc o armă de foc dintr-o geantă – la puțin timp după aceea, Jo Cox ar fi încercat să intervină.  Femeia a fost transportată în stare critică la spitalul din Leeds, dar a murit pe patul de spital.

Premierul britanic David Cameron a reacționat la câteva ore după tragicul incident

Premierul Britanic, David Cameron: “Este o veste tragică și îngrozitoare. Gândurile mele se duc acum către soțul lui Jo, Brandon, către cei doi copii și către toată familia. Am pierdut o stea. Era un foarte bun deputat de campanie cu o inimă foarte mare.”

Fostă membră a organizației neguvernamentale Oxfam, Jo Cox a obținut anul trecut un mandat în Camera Comunelor din partea Partidului Laburist. Ea se pronunța pentru rămînerea Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene. Votul pe tema apartenenței Regatului la Uniune e programat pe 23 iunie, joia viitoare.

Se relatează că suspectul ar fi strigat “Britain First – Marea Britanie înainte de toate”, după care a tras asupra deputatei. Relatările pe această temă nu au fost confirmate însă din surse oficiale.

Ambele tabere, pro și contra Brexit, au anunțat că-și suspendă campaniile pentru o zi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS