Confidenţialitate

Europarlamentar austriac: Corupția este cauza tăierilor ilegale din pădurile virgine ale României

După doi ani de cercetări în teren, directorul de nvestigații al organizației neguvernamentale Agent Green, Andrei Ciurcanu, a ajuns la concluzia că doar în acest interval, din parcurile naționale, s-au taiat ilegal, peste 1,2 milioane de metri cubi de lemn.

Adică, 60.000 de camioane încărcate cu bușteni au intrat pe poarta procesatorilor de lemn.

„Din 2014 până în 2018, din parcurile naționale s-a exploatat o cantitate de 1, 2 milioane de metri cubi … cam 7.200 de terenuri de fotbal. Am fost avertizați că dacă România nu înțelege să-și protejeze tezaurul și să respecte legislația europeană, riscă o procedură de infrigment.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gravitatea situației l-a determinat pe eurodeputatul austriac Thomas Waitz să vină în România, să viziteze fabricile celui mai mare procesator și exportator de lemn de la noi, compania austriacă Holzindustrie Schweighofer.

Compania a fost vizată de mai multe pecheziții ale DIICOT, iar acum este implicată într-o cercetare penală.

Silvicultor de meserie, europarlamentarul austriac Thomas Waitz, membru al Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European, i-a spus corespondentului Europa FM la Strasbourg, Anca Gradinaru, ca s-a ajuns atât de departe cu distrugerea padurilor virgine din Romania din cauza corupției și a sărăciei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este evident ca Romsilva nu este capabilă să controleze tăierile nici măcar în zona sa de responsabilitate.
-Ați înțeles și de ce?
-Adică de ce există corupție și tăieri ilegale? Păi o cauză ar fi veniturile mici, iar câteodată, este vorba dedpre vechi structuri care încă lucrează. Se știe că au fost cazuri de corupție la Romsilva. Este o mare cerere pentru lemn și dacă controlul nu este suficient de puternic, dacă statul nu este puternic, atunci toate căile pentru a face bani în plus rămân deschise.”

Eurodeputatul austriac spune că în Romania a vizitat și Parcul Național Domogled, pe care îl caracterizează ca fiind “ultima mare pădure seculară, una dintre cele mai prețioase comori ald românilor și ale europenilor”.

El recomandă autorităților române să valorifice acest tezaur doar făcând turism.