Confidenţialitate

Parlament: Şedinţa pentru data alegerilor nu s-a ţinut din lipsă de cvorum

PSD a mai înregistrat un eșec marţi în încercarea de a prelua controlul asupra datei alegerilor parlamentare și să poată, eventual, decide amânarea scrutinului stabilit pentru 6 decembrie.

Astfel, ședința plenului Senatului nu s-a putut ține din cauza lipsei cvorumului, la fel cum nici ședința conducerii acestei Camere legislative nu a putut avea loc luni din aceleași motive.

În afară de senatorii PSD și ALDE, toți ceilalți au absentat.

Inclusiv de la PSD au fost mai mulți absenți, astfel că președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a anunțat că amână începerea ședinței până când se va strânge numărul minim de aleși.

Ulterior însă, după aproximativ o oră, Cazanciuc a anunțat că ședința nu se poate ține din cauză că în sală erau doar 62 de senatori.

Minimul necesar pentru începerea ședinței de plen era de 69 de aleși.

Pe ordinea de zi a ședinței de plen figura înlocuirea a doi membri în Biroul Permanent, conducerea Senatului, astfel încât PSD să recâștige majoritatea în acest for și să poată introduce în dezbatere legea care permite Parlamentului să stabilească data alegerilor.

Pentru a intra în circuitul legislativ, actul normativ trebuie să parcurgă o serie de etape, dintre care una este să treacă prin Biroul Permanent, care însă nu se poate întruni dacă nu are cvorum, adică dacă nu sunt prezenți la ședință minimum jumătate plus unul din totalul membrilor.