Confidenţialitate

Parlament: Comisia specială reia discuțiile privind redefinirea abuzului în serviciu

Discuțiile despre un posibil prag la abuzul în serviciu continuă în Parlament.

Comisia specială – condusă de Florin Iordache, artizanul ordonanței 13 – se reunește din nou miercuri.

Este a treia ședință pe acest subiect, perioadă în care în presă au fost vehiculate mai multe scenarii, unele controversate.

Să menționăm, însă,  nu există la acest moment o formă definitivată.

Oficial, comisia parlamentară are rolul de a pune în acord unele articole din Codurile Penale cu deciziile Curții Constituționale.

Neoficial, însă, parlamentarii sunt bănuiți că ar urmări să schimbe definiția abuzului în serviciu, să-l dezincrimeneze parțial sau să stabilească un prag valoric – sub care fapta să nu mai fie considerată infracțiune.

Opoziția acuză PSD că lansează diverse variante privind abuzul în serviciu pentru a testa reacţia societăţii şi a instituţiilor.

Comisia e condusă de fostul ministru al Justiției – Florin Iordache – care vorbea săptămâna trecută de un prag valoric stabilit în jurul sumei de 19 mii de lei.  În opinia sa, acest prag nu ar deranja pe nimeni.

Aflat zilele acestea la Bucureşti, preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a declarat că infracţiunea de abuz în serviciu nu ar trebui să depindă, în principiu, de dimensiunea pagubelor.

Potrivit magistratului belgian, poate exista o faptă penală care nu provoacă un prejudiciu, dar aceasta rămâne o faptă penală.