Parisul isi reafirma ostilitatea fata de intrarea Romaniei in Schengen

Prin vocea ministrului de Externe, Laurent Fabius, Franta si-a reafirmat astazi ostilitatea fata de intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.

Parisul nu ne vrea in Schengen in conditiile actuale de control a frontierelor noastre externe.

In plina polemica legata de dificultatile de integrare a romilor in Franta, ministrul francez de Externe a facut o distinctie intre situatia acestei minoritati si chestiunea aderarii la spatiul de libera circulatie. Decizia unei eventuale intrari a Romaniei si Bulgariei trebuie transata la finele lui 2013, a precizat Laurent Fabius la France Inter.

In conditiile in care restrictiile privind accesul la munca vor fi inlaturate la 1 ianuarie 2014, intrarea celor doua tari ar insemna – in opinia lui Fabius – ca migranti provenind din tari externe Uniunii Europene ar putea patrunde liber trecand prin Romania si Bulgaria. ‘Acolo exista o problema, pentru ca trebuie sa fim siguri ca Bulgaria si Romania vor avea mijloacele de a verifica. Pentru moment, mi se pare ca aceste conditii nu sunt indeplinite. Daca nu va exista o schimbare de conditii, nu suntem favorabili’ aderarii celor doua tari, a precizat seful diplomatiei franceze. El a mentionat ca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen mai pune o problema: deschizand frontierele pentru cele doua tari, zona Schengen va avea noi frontiere, in special cu Turcia si Ucraina, si o noua deschidere maritima la Marea Neagra.